Sokan hiszik, hogy a mosogató szivacsot ha mikrohullámú sütőbe, vagy a mosogató gépbe dobva meg is oldódik a baktérium mentesítése, illetve jobb lesz az illata és talán egy kicsit tovább is használhatjuk majd, de természetesen ez sem mindig igaz.

Azok a szivacsok amelyeket mikrohullámú sütőben vagy mosogató gépben “fertőtlenítettek” ugyanúgy hemzsegnek a baktériumoktól mint azok amelyeket sohasem tisztítottak tudtuk meg egy új tanulmányból (new study conducted by German researchers a Faculty of Medical and Life Sciences and Furtwangen University). És ha ez nem keserítené el akkor azok a mosogató szivacsok amelyeket vizsgáltak koszosabbak voltak mint egy toalett.

A félreértések elkerülése végett, demonstrálták, hogy a konyhai környezetben több a mikróba mint a toalettben. Ez sok esetben annak köszönhető, hogy a konyhai szivacsok bizonyítottan az egész házban az aktív baktériumok legnagyobb tárolóhelye – jelentették ki a kutatók a jelentésben.

A kutatók azt találták, hogy a mikrohullámú sütő illetve mosogatógép kb 60%-át a pusztítja el a baktériumoknak, de valójában még így is nagyon nagy mennyiségben tartalmaznak baktériumokat – a kutatások szerint.

A legjobb mosogató szivacs “fertőtlenítés” amelyet ajánlanak:  3/4 pohár fehérítőt (Clorox) vegyítsünk össze 4L vízzel és 5 percig áztassuk a szivacsot.

Nem számít ki mennyire szorgalmas a takarításban, sajnos a konyhai szivacs nem tart örökké. Hetente fertőtlenítsük a szivacsokat és a kopottaktól 2 vagy 4 hetente (használattól függően) szabaduljunk meg.

Eredeti nyelvű forrás: http://www.goodhousekeeping.com